Thursday, April 30, 2009

Updates : Inas Zulaiqha at 5 Months ++




Back in Primary.. ..




Hu3! At last aku dapat jumpa gambar2 aku semasa aku sekolah rendah dulu. Dalam tidak sedar, sebenarnya wife aku pun satu kelas dgn aku semasa darjah 4! Terkejut aku! Ha ha ha!

Thursday, April 23, 2009

ADLI & AFIQ TO TTA




* Apa yang berlaku ; Aku arrangekan appointment utk Mst. Yeow dengan The Star ttg the recent TTA Champs. So, aku bawakan sekali 2 students aku untuk sesi fotografi. Asalnya nak bawa 5 students tapi lagi 3 tue ada hal so tak dapat attend. Lgpun, budak2 aku nie excited nak cuba berlatih di gym TTA conducted by Mst. Yeow. Aku tumpang seronok bila melihat mereka berasa seronok berlatih hari tue.
* Insyallah, artikel ini akan keluar dalam The Star minggu depan, cuma belum tahu tarikhnya sahaja.

Wednesday, April 22, 2009

GTF PATTERNS


video
video
video
video


Above Patterns : Sun Duk (4th Dan), Pyung Hwa (3rd Dan), Jee Sang (9th Kup), Jee Goo (1st Dan)

Not Included : Dan Gun (8th Kup), Jook Am (2nd Dan)


P/S : Kalau Hj. atau Nasrie atau Alvin Wong yang buat pattern, mesti impressive.

Geram + Sedih + Gembira + Frust + Kudos = Suka Hatilah!!

Tak benda nak dikatakan. Cuma luahan perasaan semata2.

Tuesday, April 21, 2009

TKD Snippets

Akhirnya, aku rasa boleh declarelah kat sini, budak2 TTA tak participate untuk Nat. Champs kali ini. Gara2 semuanya sibuk dengan kerja masing2, lepas tu short notice dan semuanya tak beberapa komited training.

Aku pula? Mungkin jadi penontonlah pergi tengok. Aku dapat tahu venuenya pada kali ini di Politeknik Shah Alam. Initial venue adalah di KL Sentral, tp aku tak tahulah kenapa ke Politeknik tukarnya. Aku tak kisah sangat, surat official pun belum keluar lagi, MGTF website pun camtue lah jugak takde updates even though Dato’ dah announced semasa TTA Champs baru2 nie.

Hari Sabtu petang tu aku terima call dari Mst. Yeow, aku ada setkan appointment untuk dia untuk suatu event nie. Pastu dia bgtau aku (alaaa citer2 gitu) yg Mr. Sharifuddin appointed sebagai Auditor bersama dengan Mr. Eizam. Dan Treasurer dah digantikan dengan orang yang baru tapi aku tidak diberitahu siapalah. Mungkin ada orang yg akan sudi bercerita nanti, manalah tahu. Aku ni mendengar jer kalau ada orang yg sudi bercerita.. .. hu3.

Aku ingatkan mungkin ada perubahan yang drastik pada BGM kali ini. Walau apa2pun, congrat untuk Mr. Sharifuddin for Auditor appointment.

Kelas TKD Fadason aku meningkat kuantitinya dengan penambahan 5 orang students baru malam tadi. Nampak gayanya aku kena utilize dewan tu dengan sepenuhnyalah, selama ini aku guna half dewan tu sahaja, lagi half tu adalah barang2 kepunyaan persatuan penduduk disimpan. Nanti aku kena arrange balik condition dewan tu balik.

Tak kurang samanya dengan Kelas TKD Slyg Sejati, sudah mendapat sambutan sedikit demi sedikit dari initial 2 students sahaja. Malah, insyaallah jika mengikut perancangan aku, selepas Children Class, aku akan continue dengan Adult Class ataupun untuk ‘Old Timer’. Adalah yg aku called kenalan2 lama yg sekarang nie pun badan dah naik untuk join training balik at the same time untuk re-group. Insyaallah mereka akan turun pada Sabtu ni. Eh! Lupa pulak yang adik lelaki aku akan ada TKD tournament (WTF) di Dewan Sukan Klang (Taman Andalas) pada Sabtu ni (25.4.09). Aku nak turun nak gie tengok sambil boleh aku lawat orang tua di sana.

Aku menerima kunjungan orang lama aku sepanjang penglibatan aku dalam TKD. Asalnya aku minta dia dtg turun padang memandangkan dia tak busy mcm dulu2. Asalnya jugak dia ini senior aku dulu semasa aku mula2 join TKD pada awal tahun 1995. Aku talipinggang putih dia dah green-tip. Pastue rambut dia ala-ala rambut ‘Bros’ naik basikal ‘Jipang’ lak tu. Memang nampak mcm ‘kerek’ jer.. .. hu3.. last jadi kawan baik sampai sekarang. Cumanya dia ‘walked-out’ semasa kami 1st dan sebab dipergunakan oleh jurulatih2 untuk kepentingan duit. Jurulatih2 tu aku memang kenallah sesangat Cuma aku nie jer banyak bersabar, muka tebal walaupun kena pressure dengan orang tua aku pada masa itu.

Al-hamdullilah, aku berjaya pujuk dia untuk tolong aku handle salah satu kelas TKD aku. Aku kadang2 tue out of hand, itu sebab aku minta pertolongan dari dia. Tapi dia remindkan aku awal2, jangan libatkan dia dalam sebarang aktiviti yang melibatkan agenda politik ataupun yg sewaktu dgnnya. Lebih kurang samalah prinsip dia dengan kawan aku Nordin (Smarts). Baguslah begitu, si Nordin dah ada member yg seteru dengan dia. He3. Bagi aku, walaupun dia masih lagi maintain 1st dan, dia masih lagi senior aku walaupun keadaan sekarang sudah berbeza.

Hopefully, things will be in place as according to my plan.. .. .. hopefully.

Thursday, April 16, 2009

Recently.. .. ..

I can say now that my ankle is in almost to okay. Well, not fully healed, if the impact is strong I can still feel the pain made me to stall for a while. Yet, I am still to train my ankle to get back in good condition. Felt good when I can kick the kicking pad but not yet to punching bag. Slowly. . .

Now, at this moment, yes I can say quite pack to close company accounts. I’m chasing to finish it out before the dateline or otherwise have to face the penalty. Oh, please not again, I’m screwed up before so I do not want to end up the same thing again. Yes, I did told to my partner to hire one clerk to do data entry, it is heart sick to key in the data, with chaotic filing systems, misplaced or lost vouchers, wrong cheque numbers that actually torturing me up.

As a matter of fact, yes I do also have other things to such teaching TKD on weekday’s night, right after that, continue do the account works or right away to sleep. But it won’t movela.. .. I have already declined 2 account projects due to insufficient time and heavy workload.

Last week, Thursday, I had fully non stop training at TTA. Mst. Yeow might be provoked with the presence of his two senior gabans. But, it was all treated with nice late dinner right after the training at restaurant nearby to Dojang.

On my Monday class, I can’t stop the itchiness to do sparring. So I took out my shoe and did few round of light sparring with my boys who wanted to learn few new sparring techniques. Well I am not as good as before, heavy legs and my stamina that’s not so impressive. But I do have good techniques to do, well not as good like Hj. Saiful. As a reward on that night, I treated my boys a drink.

Shidi (UiTM) did sent me a sms with regard of ITF championship under Ino68 on midst of May. The entrance fee for individual is RM40 each. Expensive! Let’s see first how it will be later, if I want to send my boys, it will be under UiTM for sure, I will need to seek Sir Eizam’s permission. Other than that, for the MGTF Invitational International TKD Champs this June, I don’t think so to take part due to the rest of the gabans felt reluctant to participate. Well, they claimed ‘too short notice’. Let’s see first, if no means I might come down to help or just come to observe. Or I might to offer myself to any states for 4th Dan event.

Other than that, I am focus to my students for DTA’s tournament. Nothing seems to appear in near time. I do not know when the date of the tournament is since it has postponed. Oh ya I almost to forget! Nordin’s trip! Well, I already signed to join his trip to Pangkor end of May. I am just waiting for his outline.

Wednesday, April 15, 2009

Fadason TKD in Actions










Old Friend : SRK Taman Selayang 2

Nak kata terkedu tu taklah jugak, nak kata tergelak tu pun taklah jugak, overwhelmed tu mungkin appropriate. Tgh2 aku search dalam google, tak sengaja aku terjumpa kawan lama yg lost contact, Balan. Last sekali aku jumpa dia ntah aku pun takleh nak recall. Cuma memori masa aku dengan mendiang Vasudeven terjumpa dia kat Uptown PJ, dulu2 lah nie tak ingat what year was that.

Citernya, kawan lama ku nie join army semasa secondary dulu, kira lain sekolah lah tu, asalnya dia nie dulu same school dengan aku di SRK Taman Selayang 2. Cuma masa dulu di primary, aku nie boleh dikategorikan nakal, selalu ponteng sekolah, buat hal, kena marah nangis, dan banyak lagi hal2 yg kadang2 aku teringat dan dah lupa terus. During secondary Balan nie, dia joined TKD under Mariana dan saper lagi satu perempuan tu.. .. .. Mariana dan lg satu nie under mendiang Daljit Singh. Aku terjumpa yg lagi satu tu di Nat Champs last year, tp dia takleh nak recall aku. Takperlah, no offend.

Aku kagum dengan Balan nie, gambar2 lama dia masih lagi simpan dan uploaded dalam blog dia. Gambar2 aku ntah tahu apa jadi, banyak missing, takleh nak recall macam mana boleh jadi gitu. So, dalam godek2 entries dia, ternampak gambar2 reunion primary. Senyum lebar jap aku.. .. .. Aku nampak Liyana Baiduri, Ida Norain, Heri Wahyudi, Aidelia (aku minat kat dia masa aku darjah 3 x silap aku lah) harap wife aku tak jealous, Haryati Mansor, yg lebih aku takleh nak recall nama. Apa nak dikata, bertahun lama tak update, secondary aku dulu pun sibuk bercintan (ha ha ha), bila aku tengok gambar2 tue, iyalah time factor, people changed drastically.

But, well done to keep touch with old friends. So for you my friend, Balan. You look good in green, tiga paku nampak? Apa2 pun, good to see you blogging. Maybe in future if we have time, we go for TT session.

Tuesday, April 14, 2009

My Weekend

Weekend lepas aku pergi lunch kat Tony Roma’s. Mcm mana aku sesat ke sana? He he he, itula, kalau nak jumpa orang kena cepat, kan kena tinggal. Sebenarnya begini, aku dah janji nak jumpa Mst. Yeow nak deliver copies CD gambar TTA Champs kat dojang dia pd Sabtu lalu. Aku dah sampai tapikan CD tue pulak ada dalam beg yg lagi satu, aku salah bawa beg la ni sebab dua2 beg tu memang sama. So, aku set nak jumpa dia pd hari Ahad kat PJ. Dah nak siap, wife aku pulak nak ikut, so kena tunggu dua2 beranak tu bersiap. Sampai kat sana, pun kelas Mst Yeow dah habis, melepas lagi, sure dia call punyalah.
Fed-up punya pasal, malas nak layan tense time tue, so aku drove ke Mid Valley Megamall. Pd masa tu jam 10.30 pagi, Mid Valley baru buka so senang aku dapat parking depan2 entrance. Jalan2 aku Nampak gelang kristal tengah offer, fuh susah nak dpt offer tu. Macam dulu aku belikan untuk wife aku RM3++.00 tu, skrg nie ntah aku pun tak tahu apa dah jadi dgn gelang tu. Wife aku kata takyah, dia tak berkenan. Takperlah gitu.. ..
Singgah masuk MPH, aku nak tengok buku2 ‘Baby’s First Time Reading’. Oklah price buku2 tue, anak aku bila dia tengok buku tu colorful, seronok dia, tp sekejap jer laa sebab dia marah tak dapat pegang gambar2 dalam buku tue. Sekarang nie dia dah pandai masuk mainan2 dia dalam mulut dia, habis menjejeh air liur keluar. Buku2 tu aku purchased, bertuah aku jugak sebab semasa aku pilih dan bayar buku2 tue, wife aku kat ‘ladies’, so tak kenalah ‘pau’ aku dengan dia.


Perut dah lapar, wife ku ajak nak gie makan Mc’D, aku dah muak dengan Mc Value Lunch dia, murah tu mmg murah, often lak tu makan, so kali nie aku round2 kat L.G tu tgk restoran, Teppanyaki, aku tak nak sebab sure anak aku bersin nanti pastu meragam, Pizza Hut & Shakey Pizza : crowded sgt, tak selesa aku dlm crowded environment. KFC : pun sama jugak. (Senang makan kat rumah! He he he)


Aku ternampak western restoran ni, Tony Roma’s. Price dia fuh! Gaban jap aku kat situ (bak ibarat ayat Din), tapi aku nak masuk makan jugak, sebabnya : 1. Too less crowd 2. Cozy Environment 3. Aku nak makan steak 4. Comfortable. Sebenarnya dah lama aku tak makan kualiti steak selepas aku kahwin, mahal tu steak2 macam ni. Argh! Aku tak kira, dah lama aku tak perkena steak. Wife aku mula2 tak nak, mahal katanya udah2 licin habih dia makan. So, lunch aku kena RM 115.00, their food, thumbs up! Worth it! In fact ada lagi yg mahal steak dari Tony Roma’s macam Victoria Steak Station, Grill Steak House but Tony Roma’s not bad at all.

Aku keluar dari Mid Valley jam 4.00 ptg, lama tue, biasanya kalau lama camtue aku layan movies, semenjak Inas ada aku kena stop sementara. So kalau nak layan movies tu, kena layan DVD jer laaa.

Adios! (Updated 17.4.09)

Friday, April 10, 2009

Unofficial Post Mortem TTA'09

Malam semalam selepas habis training di TTA, aku hang around dengan Mah, Kenneth, Ian dan Raja Chik. Maklumlah Mah dah beli DSLR Nikon D300 baru2 nie, so nak try untuk gambar2 action TKD. Not bad that Nikon at all, model pada malam tu Ian la since dia yg junior sekali.

Kenneth pula nak jual D70 kat aku, dia minta aku name the price, aku bagilah RM50, cheh dia kata boleh, lens cover la dia bagi. Ha ha ha. Nanti aku text dia pasal kamera dia.

So dalam unofficial post mortem malam tadi, few aspek yg kami sentuh :-

Pattern
The Super Saiyans (Dragonball)
* Dari mula pattern tak kira individu / team sampai habis tangan shaking (so called powerful)

Tulang Tangan Pendek
* Suka buat short hand action i.e : punch, block (semua pendek)
Others
* Fundamental not correct
Our Findings
*Sesetengah mereka nie sebenarnya sparer so faham2 la.

Sparring
Mahesan
Sil Gyuk sampai 3 participants dalam satu event.

Outstanding Centre Referee : Shidil (UiTM)
Sampai hilang suara, stop sparring selepas wisel pakai side kick.

Time Keeper
Blew wisel sampai pecah dua wisel tu. (Cheap whistle)

Most participants
Whacked their opponent like no other business (full contact) especially to the ‘balls’. And another thing, they never wear guard, fuh, cannot believe it.

One Participant (Female Free Sparrring)
Accidentally kicked female centre referee below belt.

One Participant (Female)
After sparring, Asthma attacked, paralyzed, sent to Sunway Medical via ambulance. Then came back entered free sparring again.
*Modified 10.41pm, 10.4.09

Tribute to Gen. Choi, Father of TKD in Conjunction of 54th Years of Taekwon-do

video

Wednesday, April 8, 2009

Pre-Planned Robbed

Petang semalam adik aku kena langgar, cepat aku gegas ke Ampuan Rahimah. Parents aku dan ahli keluarga aku diluar emergency menunggu. Aku tanya macam mana boleh berlaku kat ayah aku, tp the complete story adik perempuan aku citerkan.

Dia naik motor (kerja Asst. Manager Speedmart 99), ke Bank nak bank in duit sales RM13,000. Yg adik aku pergi sorang2 tu apa pasal?!?!?!? Dalam perjalanan kena langgar dengan kancil putih dari belakang depan Bomba Taman Rakyat, Andalas. Org cina yg langgar tu pura2 tolong nak hantar adik ke hospital, org ramai bawa masuk ke dalam kereta rupanya dia bawa adik aku ke kaw. perumahan tak jauh dari kaw. situ keluarkan pisau minta duit sales dan dumped adik aku kat situ. Adik aku yang patah jari, 'cut' sana sini, jalan limping ke main road untuk minta bantuan! Cilaknat cina blah camtue.

Result medical report, 4 jahitan bawah dagu, bad scratches nearby mata dia, cheek, forehead, arms, both hands, knee (right), bad swollen left knee, jari anak tangan kiri patah (twisted the other way). Aku dah buat police report, majikan dia pun dtg, settle kat emergency, aku x sempat nak mengamuk dengan majikan dia pasal bank in duit. Doc pun dah treated jari dia dan dressing scratches dia. Lewat malam td dia discaj keluar. Aku nak masukkan dia ke private hospital memandangkan dia kata ada insuran, aku called agen dia, rupanya insurannya tak tanggung medical treatment cuma tanggung disability compensation, ward compensation, m.c compensation yg tak seberapa sangat. Aku 'angin' kat sana, bangsa agen nak komisen. Dasar penipu, adik aku bukan tahu sangat pasal insuran, jadi guidelah polisi dia sebaik2nya.

Hari ini aku half day, aku nak ke Klang tgk condition adik aku macam mana. Jika aku dpt cilaknat tue, aku patahkan semua tulang yg nko ada dan aku akan buat nko cacat seumur hidup!

TTA Snippets (Updated 10.4.09)

Fuh, busy pd masa tournament hari tu. Pada kali ini improved daripada tahun lepas. Faktor safety dititikberatkan oleh pihak penganjur dan juga oleh judges dan referees. Cuma isu misjudges masih tidak dapat dielakkan, masih lagi yg ke kaunter expressed tidak puas hati anak murid mereka sepatutnya menang, complaint itu, complaint ini.. .. .. Aku takde pd masa tue so tak boleh nak komenlah.
Ada team yg aku kantoi menipu. Anak muridnya masuk sparring ind lelaki 13-17 thn tiba2 take part dalam team sparring lelaki bawah 12 tahun. Aku tanya, dia macam blur2 buat2 confuse. Kurang assam! Kalau ikutkan hati aku, dah lama aku heret pergi ke Mr. Chow, ikutkan aku memang malas nak layan org camni, biarkan Chief Jury disqualified the whole team terus. Aku scolded Team Manager dia kat situ jugak depan parents students yg aku kantoi tu. U deserved it!


Ada parents complained hari pertama events lama sangat mula. Aku kata memang tidak dielakkan kebanyakkan disebabkan last minutes registration. Parents tu pun katalah penganjur kena pro-aktif, pendaftaran kena pre-registered, susah macam ini delay lama sangat.. .. Aku annoyed mendengarnya, bukan semua jurulatih karakter macam tu. Aku respon balik, last minute register memang tidak dapat dielakkan, sedangkan jurulatih anak saudara pun hantar last minutes!!! Bagaimana nak elak? Nak saya kata pendaftaran telah ditutup? Berubah muka dia.. .. ..


Semasa events berjalan, aku selagi boleh tolong Terence dalam task dia. Kebanyakkan Judges dan Juries aku bagi 2nd Degree ke atas dan Centre Referee aku bagi yg berpengalaman namun ada yg terlepas disebabkan ada Judges/Juries/Referee m.i.a dipertengahan event. Common berlaku. Itu aku tak boleh nak kata. Judges/Juries/Referee yg datang adalah atas dasar 'volunteer'. Akhirnya aku sendiri kena turun ring enlighten its' burden. Kehadiran dan kesanggupan senior TKD (Din, Nik, Rukman, Mahesan, Shidil, dll) sampai ke akhir event aku amat hargai, terima kasih aku katakan untuk membantu Kejohanan cepat habis. Insyallah pd kejohanan tuan nanti aku bantu sebaik yang mungkin, tidur sana pun boleh! Hu hu hu.

Tentang budak2 aku, semuanya 1st timer. Ada yang aku expect menang 1st round kalah, ada yang expect kalah 1st round menang. Aku puas hati dengan pencapaian mereka dalam Champs tersebut, tak sia2 penat aku mengajar akhirnya mereka membuahkan hasil membanggakan aku. Skrg nie, mereka sibuk nak try skill baru yg mereka tengok, dah boleh katakan ada pengalaman tp aku respek semangat mereka. Next Champs, DTA, aku akan hantar mereka lagi insyallah dengan tambahan crowd sedikit.