Thursday, May 21, 2009

Inas @ 6 Months Old

video video video

TaeKwon-Do Hyung 1984





Pattern Encylopedia nie students (adult) aku yg bagi tempoh hari, baru semalam went through secara details. Suprising for the differences found! So aku scanned few pages yg aku found lain dengan Gen. Choi Encylopedia.

Buku ini pun published pd tahun 1984, aku baru 2 tahun time tue. Mungkin few possibilities yg aku ada fikirkan, tapi aku nak dengar dulu opinion from my seniors. So, to my seniors2, please comment.

Monday, May 18, 2009

ENTRY PART 2

Hari Sabtu lepas aku dah totally tired, sampai rumah wife aku ajak aku pergi beli susu Inas, hmm kenalah turutkan dan malam tu aku turun singgah ke kelas TKD aku. Mujur ada Sir Khairul, kalau dia takder entah aku nak buat camana, but then memang hari Sabtu tu memang betul2 aku drained out.

Initial plan aku nak ke Dewan Badminton Cheras untuk tengok MSKL TKD Champs pun tak dapat aku pergi, hu3 semuanya gara2 Job Fair ini lah, well, sometimes tu kenalah aku pilih di antara kerjaya dan hobi dan kadang2 tu aku pilih hobi instead of kerjaya.

Well, aku sudah mendapat respons tentang self defense course tu dari senior TKD aku nie, with all my respect to their opinions and decisions and aku agreed with their proposal however plan aku with Sensei Yacob still will continue. Despite few hiccups on date encountered during my communications with my seniors, well I need to wait till everyone says ok. So aku tak boleh kata bilalah event mereka itu akan berlaku.

So, as for me, aku akan carry on my program with Sensei Yacob, basically aku ada dah numbers of crowd yg nak attend course tue. Aku akan set date after aku berjumpa dgn Sensei nie since dia pun sibuk dengan kerja amal dia.

Aku akan list whatever I have in mind later bila aku jumpa dengan dia nanti, ada penambahan kursus subjek iaitu sport science dan aku akan cuba dapatkan tatami mat untuk course itu nanti. After all paperwork dah siap, insyallah aku akan invite my all my TKD friends jika mereka interested untuk join.

Saturday, May 16, 2009

PWTC Job Fair


Dua hari aku di PWTC untuk Job Fair. Agak letih jugak sebab most of the time kena berdiri dan kena layan semua org2 yg mencari kerja. Kali ini aku turun padang untuk enhancekan burden company aku yg lagi satu nie. Well, basically aku pun adalaaa portion aku di sini.


Dua hari aku di PWTC memang terlalu cramp. Terlalu ramai org yg berada di dalam hall, tak juga di luar beratur untuk daftar. Mujur aku ada pas Exhibitor yg exempted aku dari queue yg panjang giler tue. Organizer nie pun lagi satu,ada ker dia minta pulang pas exhibitor tu pada hari pertama, aku just simpan jer pas tu dalam beg dan pakainya pada hari kedua, bayangkan bagi mana2 exhibitor yg telah pulangkan pas pd hari pertama tak dibenarkan masuk ke dalam hall pd hari kedua walaupun mereka give a relevant reasons. Tak logic kan?


Apa yg aku boleh komen dalam pandangan aku di Job Fair nie, lebih ramai exhibitor yg merupakan agen pencari pekerjaaan instead yg really genuine boleh dikira berapa booth. Depan booth aku tue memang buaya besar betullah.. .. siapa tak kenal kalau bukan ‘kerja jalanan’. 70% fee kalau dapat job melalui sistem mereka.. .. apa nak buat, nothing is free right in this world.




As for me, aku tgh run MDEC punya Job Camp Program, basically program nie untuk unemployed and fresh graduate yg tenagh mencari kerja dalam bidang ICT. So this candidates kena attend MDEC program then get certified, MDEC will allocate them a position, well itu arrangement MDEC dgn this candidateslaa. Company aku yg lagi satu nie naturenya sebagai IT Training Provider, so I’m part of their management team, so kenalah turun padang observe staff2 aku buat promosi.



Hari ini aku sampai pukul 6 sajer dan aku kena balik sebab satu hari suntuk aku tak makan, perut memang dah lapar, then malam nie aku ader TKD class. Esok ntah tak tahu camana samada nak turun kea tau tak, dependslaa lagipun aku dah achieved kouta aku, bukan dah achieved, kuota over achieved.

Thursday, May 14, 2009

Self Defense Course

Hari ini aku terlintas nak buat kursus self defense untuk black belt, so aku pikir nak panggil sekali DTA dan Sir Eizam untuk join sekali. So, cepatlah aku e-mail kat sumer orang. Oklah, aku ada terima respons yang menggalakkan daripada budak2 DTA, Ibrahim pula no hal nak buat kat PNB, Cuma tunggu green light jer la, katanyalah.

Tiba2 aku terfikir yg aku buat nie tak mengikut prosedur yang betul, iyelah aku kena go through dulu dengan Sir Din dan Sir Eizam baru boleh randomly send e-mail. So, mistake aku yg aku tak terfikir. Maaf semua! So, aku segera buat courtesy e-mail dan apologize kat head instructors nie, aku harap mereka tak terkilan.. .. .. sorry ya!

Kursus nie aku nak tight up dengan Sensei Yacob under Shorinji Kempo W.P.K.L & Selangor. Kiranya under KL dan Selangor dia yg pegang. Dulu aku ada join kursus dia tak silap pada tahun 2006 under Dynamic pada ketika itulah. Sekarang ini dah 2009, entah aku rasa aku pun dah ingat2 lupa teknik2 yg Sensei ajar.

Aku call Sir Din yg pada ketika dia tgh on the way balik dari audit di Perak. Iyelaa, aku rasa time tu tak beberapa kena mungkin dia pun tengah ada somethingkan.. .. .. so aku mintak dia tengok e-mail dia lah. Sir Eizam pulak replied e-mail aku, he said my idea was fantastic. Hu3, thank you!

Initial idea aku adalah untuk komuniti melayu kecik aku nie, Sir Eizam, Sir Din, Nordin, Hj Saiful, Rahman and others. Nak tunggu idea direalisasikan oleh MGTF sampai bila aku pun tak tahu. Hu3. So, aku mengambil inisiatif untuk mulakan dulu untuk geng kecik yg berjiwa besar nie.

Dasar kursus ini adalah untuk improve the quality of malay black belts, belajar teknik2 baru di bawah seni beladiri yg lain, at the same time untuk build up relations dengan Sensei Yacob nie. Apa yg aku dapat tahu selepas berborak 10 mins dalam telepon dengan Sensei Yacob, beliau memang ikhlas untuk mengajar lebih2 lagi untuk membangunkan bangsanya sendiri. Thumbs up! Yes, Sensei Yacob memang seorang yang peramah dan rendah diri. Tak silap akulah, pd tahun 2006 dia 4th dan, dan sekarang dah 2009 masih lagi 4th? Kalau ikut peredaran masa, mungkin beliau sudah 6th sekarang, entahlah, hanya dia sahaja yg tahu.. ..

Tentang isu pembayaran, al-hamdulillah, aku seronok apabila beliau menegaskan pendiriannya yg tidak mengejar kemewahan duit. Teringin aku nak mengetahui lebih lanjut tentang pendiriannya dalam seni Shorinji Kempo. Apa yg aku hendak belajar pada kursus itu nanti adalah lebih kepada joint manipulations, pressure points, vital points, ground works yg sememangnya aku tahu seni Shorinji Kempo memang lebih menjurus kepada itu.

Aku agak terkejut jugak sebab Sensei Yacob masih ingat lagi kepada aku, terharu, hu3. Rupanya Sensei mengikuti perkembangan aku dalam blog aku nie. Sempat lagi dia mengucap tahniah atas kelahiran anak aku. Many thanks for the good thought!

So, aku harap untuk mendapat warm respons dari DTA dan Sir Eizam jugak, tak salahkan untuk kita memajukan diri kita, bersama-sama meningkatkan kualiti dan kefahaman dalam dunia seni beladiri ini. Mungkin selepas ini aku nak ke Silambam pula untuk belajar main senjata, long stick dan etc. Insyallah!

Sesiapa yg nak mengenali Sensei Yacob dengan lebih lanjut, ini link beliau, Shorinji Kempo.

Tuesday, May 12, 2009

My Bad Day

Dari semalam hingga hari ini aku betul2 moody. Takder kena-mengena pun dgn TKD, cuma kerja part time aku la nie. Aku sejak dua menjak nie reluctant nak attend part time accounting aku nie. The reasons being, tidak konsisten on assignments, hari nie buat account nie esok buat account tue, lusa account nie pulak, tulat ERF application pulak. Hilang momentum kalau berlanjutan begini.

Pada awalnya aku dah propose kat partner aku nie, since our company nie dah banyak projects, overloaded untuk 2 orang nak buat accounts. So mintaklah hire seorang data entry buat part time basis, mcm budak U ker, ok what?! Giler aper 15 accounts nak siapkan dengan 2 tenaga pekerja, dah lak tue dengan messynya filing masing2…. bertambah dengan komitment yg lain lagi.. ..

Tp itulah, kata-kata aku tak nak dengar.. .. begik tua! So, aku ikut petua Sir Eizam, leave the pressure for a while tp walau for a while pun aku siapkan assignments aku, never leave it hang just like that.. .. .. Tup tup dah dapat payment tp senyaplak tue.. .. .. Aku bab duit nie yg aku terlampau malas sangat.. .. .. kerana duit rosak akhlak, kerana duit kawan binasa.. .. kerana duit sanggup tikam dari belakang.. .. .. Bila aku tanya boleh pulak dia kata effort aku less than what he did.. .. OMG!

Ok, stop it. Aku dah malas, menyakitkan hati aku, terlampau geram pun ader, jika dia ada depan aku rasanya dah masuk tumit kaki aku dalam mulut dia.. .. .. But as a well human being, aku just ignore and pretending nothing happened.

Ini bukan kali pertama orang permainkan aku pasal duit. Dah banyak orang aku jumpa, letakkan kepercayaan, janji manis punyalah tahap gaban, backstabbed aku akhirnya. Kalaulah aku ultraman dah lama aku fire gaban2 nie!

It is not about the money but it is about principle!! I hold to my principle why not you!? If you break your promises to me, then you are man without principle and dignity!! This is meant to those who backstabbed me! I may not have grudge or revenge, but I believe in karma or qada’ & qadar. Just enjoy the sweetness of the cash and let’s God repay you, might be CASH ON DELIVERY?

Friday, May 8, 2009

Adakalanya Kita Terlepas Pandang.. ..

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin.. .Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Bila ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari.... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........


Tapi kalau mak sudah tiada..... .....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

GM Choi Jung Hwa Seminar






Selamat Hari Ibu!

video

To my mom, Happy Mother's Day with Lot's of Love!

Monday, May 4, 2009

FOR INFO.. ..

Cinapek yg rompak adik aku tempoh hari tue dah kena tangkap dan telah ditahan reman sehingga tunggu tarikh sebutan kes di mahkamah. Not suprised dia x mengaku, bumper kereta dia dah tukar baru.. .. bangset!
Borak2 dengan Pak Teh aku baru nie, 3 hari jer polis akan 'soal jawab' dia.. .. .. kita tunggu jerlaaa.. ..

MSSS Tournament

MSSS TKD Tournament

Recent visit aku kat tour’ adik aku di Dewan Sukan Klang, aku drop by dulu sebelum pergi ke rumah org tua yg tak jauh dari situ. Sesampai aku kat sana, fuh, susah nak dapat parking, dapatlah jugak tp kena menapak sikit tgh2 panas. Wife aku dgn daughter aku ikut sekali tak lupa anak saudara aku, Adli yg nak sgt tengok Pak Ucu dia sparring.

Sampai kat entrance, aku nampak kelibat Melvin (Master Smart Trading), tp kata hati aku balik nanti aku menyapa dia. Setibanya aku di dalam dewan, memang agak riuh, yela tempat crowded, apa nak expect. The way organizer handle pun boleh tahan teratur + dgn sikap jurulatih2 yg standby tepi menunggu turn mereka. Not bad for their attitude.

Adik aku dah aku jumpa dan kalah 1st round, he he he.. .. .. buat aku tersengih kat situ. Semasa aku tengok event sparring, aku notice few yg tak patut berlaku.. .. Salah satunya black belt vs dengan yellow belt. Serupa dgn kereta kancil dengan kereta Perdana, mana fair. Kesian aku tgk budak yellow belt tue, asyik kena jer.. .. aku tgk sebelah ring tu pulak laaa, black belt vs blue belt. Apa bendala nie.. .. Iyelaa, aku pun mengaku dalam tour’ kita pun ada black belt tukar kpd green belt tp kita boleh notice tp yg ini secara terang-terangan. Apa boleh buat, dah rules mereka allow so aku enjoy the scenelah.

Lg satu aku notice, mereka nie tak belajar blocking ker? Secara clearnya dia allow opponent to kick at point area at the same time same thing to the other sparer. No wonder aku tgk points 10-6 kat judge table. Make no sense kalau you tak blocking, dan banyak turning kick, chopping tu boleh kira brp, reverse kick jarang nampak, punch satu dalam seribu. Mungkin itu expain kot ttg apa yg telah berlaku di TKD olimpik (yg ref kena kick tp tak block). Hu3.

Then, mereka kick kat body pad tu jer still boleh score point, tu ler aku cakap kat Adli, kalau nko masuk sure nko boleh score mcm diorang jugak + kita training banyak aim kaplo. Tpkan, tak payah nak bising2, enjoy jer.. .. .. Tu yg sorang student aku W** kat Fadason sonak perut kena turning kick aku sebab tak block.

Aku boleh katakan dari apa yg aku nampak, mereka deliver turning kick memang laju, tp secara blind, aku rasa sebab mereka aware sure kena body pad sebab jarang aku tgk mereka block. As we are entirely different, we learn to control our kick so bila kita deliver kicks we aim for accuracy utk score point. Aku x leh lama2 duk dalam dewan tue, panas dan panas hati takleh tengok.. .. .. aku pun keluar tak sampai 1 jam pun aku dalam tue.

Keluar2 aku headed ke Melvin, say hi to him sambil pegang kicking pad dia. Nak sajer aku sound yg kicking pad mereka tue takder kualiti, budak2 primary tendang pun boleh patah holder dia. Aku beli 2 set, dua-dua hancus bersama kehancusan duit yg aku bayar, mmg tak berbaloi.